10-те най-често допускани грешки от начинаещите във фитнес залата

Fitness Zalata
Колкото и да ни се иска да отслабнем само чрез диети, в даден момент осъзнаваме, че това практически става невъзможно без да добавим към хранителния си режим и редовни посещения във фитнес залата.

За повечето хора първата тренировка е сериозен стрес и често пъти изпадат в дълбока паника задавайки си въпроси от типа на “Сега с колко килограма да започна?”, “Трябва ли да тренирам всички мускулни групи или само определени?”, “Колко често да посещавам фитнес залата?” и други.

За да не гадаете излишно и да се притеснявате, най-добре потърсете квалифицирана помощ от съответния фитнес инструктор, който ще даде правилната насока на развитие. Самоинициативата в случая е далеч непрепоръчителна, тъй като може да получите сериозна травма или просто да не се възползвате максимално от капацитета на използваните фитнес уреди. Именно затова всяка фитнес зала разполага с експерти, които ще ви предпазят от най-често допусканите грешки от начинаещите. Ето и кои са те:

1. Недостатъчно разгряване на мускулатурата преди началото на тренировката. Разгрявката преди старта на същинската тренировка е от изключително важно значение, а много хора подценяват този факт. Чрез доброто разгряване понижавате риска от получаването на контузии и чувствително увеличавате ефективността на предстоящите упражнения.

2. Твърде бързото изпълнение на упражненията. Прекалено бързото изпълнение на дадено упражнение значително намалява неговата ефективност. Преценете добре темпото, с което да изпълнявате дадената ви програма, а ако не можете сам допитайте се до фитнес инструктора си, който да определи скоростта, с която да изпълнявате своите упражнения.

3. Тренировки на гладно. Фитнес упражненията изискват голямо количество енергия, а за целта е нужно да се храните добре и редовно. Упражненията на гладен стомах е изключително неефективна, а освен това едва ли ще имате сили да издържите до край на тренировката. Добре е половин час преди нейното начало да хапнете една ябълка, банан или да изпиете чаша мляко.

4. Консумиране на голямо количество течности след тренировката, а не преди нейното начало. Човешкото тяло, което е снабдено обилно с вода, се тренира с далеч по-голяма ефективност. Затова преди началото на всяка тренировка, по средата на занятията и след техния край, изпивайте по една чаша вода.

5. Нарушена амплитуда на движенията. Това най-често се случва, при опит да тренирате с по-големи тежести отколкото са реалните ви възможности. Тогава често не довършвате упражнението си и по този начин намалявате тяхната ефективност.

6. Повдигане на прекомерно високо тегло. Големите тежести са предпоставка за пренапрягане на мускулатурата и получаването на различни контузии. Затова започнете занятията си с по-малки тежести и едва ако успеете да изпълните с лекота 12 последователни упражнения, може да преминете към по-висока тежест.

7. Трениране с прекалено ниско тегло. Упражненията с прекалено ниско тегло фактически не осигуряват нужното съпротивление и не натоварват съществено мускулната маса, не забързват метаболизма ви и не изгарят излишните калории. Ако стартирате с малки тежести, но смятате, че натоварването не ви е достатъчно, то в такъв случай е добре да ги увеличите.

8. Трениране на само една група мускули. По този начин може да си навлечете сериозни контузии, тъй като нарушавате баланса на мускулатурата си. Целта на фитнес упражненията е цялостно укрепване на тялото и мускулатурата.

9. Грешен подбор на екипировка. Някои хора си мислят, че колкото повече се потят, съответно толкова повече килограми свалят. За целта се обличат с прекалено дебели дрехи, които причиняват дискомфорт при изпълнението на упражненията. Това обаче е твърде погрешно схващане, така че избягвайте тази грешка, като вместо дебели и неудобни дрехи обличайте лек и удобен екип. В

10. Упражнения със слушалки в ушите. Доказано е, че музиката отвлича вниманието на трениращия и по този начин той не се вслушва в тялото си. Затова се съсредоточете върху конкретната тренировка, които ви е назначил фитнес инструкторът, а не върху слушането на музика.