Диета Бевърли Хилс

dieta_bevarli_hils
Диетата Бевърли Хилс е публикувана за първи път през 1981 година и се смята за първата модерна диета, като след това претърпява известни промени и корекции, така че в момента се говори за тъй наречената нова диета Бевърли Хилс.
Авторката на диетата Джуди Мейзъл сваля над 30 килограма и успява да задържи резултата. Тя почива на 63 годишна възраст в следствие на усложнения свързани с периферна съдова болест.
Според първоначалния вариант на диетата Бевърли Хилс се предполага да се започне с 42 дневна въвеждаща фаза, когато се консумират основно плодове. Новата диета бевърли Хилс не е толкова крайна в налаганите ограничение и според Мейзъл отговаря на изискванията за балансиран хранителен режим. Можете да очаквате да свалите между 4 и 7 килограма в първите 35 дни от започване на режима.

Основни принципи на Новата диета Бевърли Хилс

Комбиниране на храните
Както и при оригиналната диета, основен принцип е да се комбинират съзнателно храните по определен начин. Според авторката, причината да качвате килограми не е какво и колко консумирате, а кога и в какви комбинации приемате храните. Причината е, че неподходящите комбинации водят до неправилно храносмилане и спомагат за увеличаването на теглото.
Основните правила, свързани с правилното комбиниране според диетата Бевърли Хилс са:
Можете да комбинирате протеини с мазнини
Можете да ядете въглехидрати с мазнини
Плодовете трябва да се консумират самостоятелно
Шампанското е подходящо за всякакви храни

Основни принципи за организиране на храненията

Закуската се състои от плодове, които можете да ядете в неограничени количества, но трябва да изберете само един вид за съответното хранене. Трябва да изчакате един час преди да консумирате друг вид плод и два часа преди да можете да приемате други храни. Ако спазвате 35 дневната въвеждаща фаза в много от дните можете да се храните само и единствено с плодове.
След хранене с въглехидрати, мазнини или протеини не трябва да се консумират плодове до края на деня. Ако следващото ядене също е въглехидратно можете да продължите с други от същия вид, докато не се консумират протеини. След това трябва да се следи останалите хранения да са с храни съдържащи поне 80% протеини.
Позволява се по едно хранене на ден, когато се комбинират въглехидрати и протеини, но след това се спазва отново правилото последващите хранения да са с поне 805 протеиново съдържание.

Препоръчителни храни
Плодовете са основният компонент в диетата Бевърли Хилс, като според авторката папаята спомага за омекването на мазнините в тялото, ананасът ги изгаря, а динята ги премахва от тялото.

Примерно дневно меню

Закуска
Сушени кайсии

Обяд
Сандвич с авокадо, домат, маруля и кълнове

Вечеря
Три зеленчука с ориз

Препоръчителни упражнения

Според Мейзъл правенето на физически упражнения не е задължително, но спомага за доброто здраве на сърдечно съдовата система и за постигането на емоционален баланс.

Предимства на диетата Бевърли Хилс

Окуражава приема на плодове и зеленчуци.
Подходяща за любителите на плодове.
Храната е лесна за приготвяне.
Книгата предлага изготвен план за 35 дни и подходящи рецепти.
Не е необходимо да се следи големината на порциите и да се броят калории.
Няма забранени храни.

Недостатъци на диетата Бевърли Хилс

Според изготвения режим има прекалено много дни, в които се консумират само плодове.
Част от препоръчваните екзотични плодове са трудни за намиране в търговската мрежа.
Началният етап на диетата се състои от хранения с много ниско съдържание на калории, липсват много хранителни вещества и храната е изключително бедна на протеини, есенциални мазнини и минерали.
Има прекалено много правила, които трябва да се спазват и е необходимо стриктно да се следи коя храна след коя се консумира, което може да е объркващо.
Няма научни доказателства, че яденето на храни в определена комбинация води до сваляне на килограми.
Спазващите диетата не научават как да изградят дългосрочна стратегия за запазване на теглото и как да се хранят балансирано.

Ефектът на диетата Бевърли Хилс се дължи на малкия брой приемани калории, а не на самото комбиниране на храни или на специфичните им свойства да горят мазнини. Новият вариант на диетата е по-балансиран от оригиналния и вариант, тъй като се позволява консумирането на протеини с животински произход и първите десет дена не е необходимо да се храните само с плодове. Като цяло диетата Бевърли Хилс се отличава с малък брой приемани калории и ниско количество протеини, което увеличава опасността от загуба на мускулна маса. В резултат на това е възможно метаболизмът да се забави и загубените килограми да се върнат, когато спазващите диетата се върнат към обичайния си начин на хранене.