Японска диета

Повечето изследователи смятат, че хранителния режим на японците е една от основните причини за по-голямата продължителност на живота на представителите на тази нация. Има обаче и един друг, много интересен статистически факт, който не е толкова известен за широката общественост, а именно, че сред японките се наблюдава най-ниския процент на наднормено тегло (едва 2.9%) спрямо представителките на останалите икономически развити държави.
В книгата си “Японските жени не остаряват и не надебеляват” авторката Наоми Морияма споделя с читателите си основните принципи на храненето, спазвани в Япония и обяснява, че тя не предлага диета, а показва начин, по който да се влюjapanese dietбим в храната.
Основни принципи на японската диета
Акцентът пада върху консумирането на малки порции от прясна сезонна храна. Препоръчва се да се стремим да отдаваме значение на качеството, а не на количеството, както и да ядем бавно, за да можем да оценим богатството на вкусовете и да усетим засищане като консумираме по-малко храна.
Основен елемент в японската диета е да ядем докато не се почувстваме сити на около 80%, т.е трябва да сме леко гладни, когато приключим с храненето. Също така трябва да обръщаме специално внимание на начина на поднасяне на храната, която трябва да изглежда красиво и да радва очите ни.
Млечните продукти и хляба се изключват от този хранителен план, а когато има включени пилешко или телешко месо, то те са по-скоро подправка към останалото ястие, а не основното в него. За десерт се препоръчва консумацията на пресни плодове, а ако предпочетете някои по-високо калоричен вариант, то тогава консумираното количество е минимално.
В Япония се счита, че закуската е най-важното ядене за деня и затова често е и най-обилното хранене. Морияма представя на читателите си идеята за високоенергийната японска закуска, която се състои от супа, ориз, яйце или риба, зеленчуци, плодове и зелен чай.
Подходящи храни
Според авторката има седем основни стълба, на които се крепи японската диета и които са основата на настоящия хранителен режим, а именно:
Риба, например сьомга и скумрия.
Зеленчуци, включително бяла ряпа и водорасли.
Ориз (за предпочитане е използването на кафяв ориз).
Соя (тофу, соев сос).
Плодове като ябълки от сорта Фуджи, мандарини и райски ябълки
Чай – за предпочитане зелен

Примерно меню
Закуска
Супа
1 чаена чаша бял ориз
1 яйце
Водорасли нори
Зелен чай

Обяд
Риба със сос терияки
Ориз
Зелени листни зеленчуци (като за предпочитане са сортовете с азиатски произход)
Зелен чай

Следобедна закуска
Ябълка от сорта Фуджи

Вечеря
Пиле
Ориз
Супа
Водорасли с тофу

Късна закуска
Мандарина

Препоръчвани упражнения
Според Морияма не е достатъчно да се храним като японките, за да постигнем тяхната фигура, но трябва да променим и начина си на живот, така че да е сходен с техния. Японците са много активни физически, което постигат с прости ежедневни дейности като ходене пеша, качване на стълбите пеша, както и използване на велосипед, за да се напазарува.
Разходи
Възможно е да се наложи да похарчите по-голяма сума пари за храната, която купувате, а също така да се сдобиете с необходимото кухненско оборудване, за да можете да готвите според рецептите.

Предимства
Не е необходимо да се броят калории.
Консумира се прясно приготвена и здравословна храна.
Има ясни правила как да се приготвят храните, които са традиционни за японската култура.
Наличието на обилна и балансирана закуска всеки ден, означава че много по-лесно се избягва желанието да консумираме прекалено много храна, също така се забелязва намалено влечението към нездравословни храни.
Подходяща за хора, които обичат да пробват нови храни и вкусове и да експериментират в кухнята.

Недостатъци
Налага се да се направи прекалено драстична промяна в хранителния режим, който е много различен от европейския и американския, стъпка, която може да е трудна за доста хора.
Необходимо е да се отделя повече време за приготвяне на отделните ястия.
Възможно е да срещнете трудности при намирането на препоръчаните съставки за готвене.
Трябва да внимавате какво количество храна приемате и да контролирате големината на порциите.
Тъй като диетата е богата на въглехидрати и рафинирани храни като ориза и нудълсите е възможно да изпитвате тежест в стомаха и този режим да не ви понесе.
Японската диета трудно се спазва от хора, които трябва да ограничат приема на натрий.
Насочена е основно към жените, макар че може да се спазва и от мъже.
Успехът на японската диета се дължи на факта, че се консумират здравословни храни, а самият подход към храненето е балансиран. Съветваме ви да изберете кафявият ориз като основен източник на сложни въглехидрати и да се приемат големи количества плодове и зеленчуци, за да сте сигурни, че си осигурявате необходимите витамини и минерали. Все пак не забравяйте, че успехът на японската диета не се дължи на консумирането на магически храни и трябва да внимавате колко големи порции поемате и да ограничите консумацията на продукти с високо съдържание на калории.