Кои диети да избягваме?

Диетите безспорно са най-разпространения и предпочитан вариант да се справите с проблемите свързани с наднорменото тегло. Към момента обаче, те са изключително много на брой, така че става все по-трудно за хората да се спрат на някоя от тях. И тук изниква резонния въпрос, коя диета за отслабване е наистина ефикасна и подходяща за вашия организъм.
dieti
При някои от многобройните диети няма проблем да се храним с каквото си поискаме, други пък ни обещават трайно отслабване без да полагаме почти никакви усилия, при трети пък трябва да се придържаме към продължително гладуване и много други. За голямо съжаление обаче, най-често срещания ефект при хората спазващи диети, е че след седмица спазване на определен диетичен режим, опитващия се да се втали се разочарова от постигнатите резултати и се завръща към предишния си начин на хранене, тормозейки се от въпроса “Струват ли си тези лишения на които се подлагаме?”.

За да избегнете подобно разочарование, ще ви предложим кратък разбор на някои от най-разпространените варианти на диети за отслабване, които повечето диетолози съветват да избягваме.

1. Монодиетите

Най-кратко казано, монодиетите са вид диетичен режим, при който се фокусирате върху приема на само един вид хранителен продукт, което от своя страна води до огромни лишения и немалка опасност за вашето здравословно състояние. Човешкият организъм се нуждае от редица микроелементи и полезни хранителни вещества, които е невъзможно да се набавят чрез консумацията на само един хранителен продукт. За да бъде вашата диета качествена и здравословна, е задължително да снабдявате организма си с всички тези необходими хранителни вещества, което може да случи само чрез разнообразно и пълноценно хранене.
Първоначалния ефект от монодиетите е, че те наистина са ефикасни, но след кратко време ефектът от тяхното спазване изчезва. Естествено, можете и да се отървете от някой и друг килограм, ако се храните единствено с плодове или зеленчуци, но все пак замислете се, дали физически е възможно всеки ден да са храните само с тях и колкото и да са полезни, дали ще получите всички необходими хранителни вещества, които са необходими на вашия организъм за неговото правилно функциониране?
2. Прочистващи диети

Нагледен пример за подобен хранителен режим е диетата за прочистване с кленов сироп и лимонов сок, която е особено популярна сред множество холивудски звезди. Целта на този вид диети е да изчисти организма от натрупаните вредни токсини и да вкара в норми хормоналните ви нива. Подобни диети обаче се отричат и смятат за абсурдни от редица диетолози, тъй като реално не съществува научна обосновка за тяхната ефективност.
Много от органите в човешкото тяло, като черни дроб, бъбреците, самата имунна система на човешкия организъм, се явяват един вид като „санитари” на тялото, които прочистват и защитават организма от вредните токсини. Ако здравословното ви състояние е нормално, те не се нуждаят от допълнителна помощ, каквато се явяват тези прочистващи диети, които на всичкото отгоре подлагат организма ви на силен стрес. След спазването на подобен род диети, човешкото тяло се нуждае от дълъг период на възстановяване, а освен това и по последни наблюдения ефектът от прочистващите диети отшумява твърде бързо, така че спокойно можем да кажем, че не са ефективни.
3. Диети с необичайни продукти
Пример за подобни диети са тези, които се основават на консумацията на необичайни за човешкия организъм продукти, като ябълков оцет, редица хранителни добавки, екзотични и непознати продукти, зелен чай и други. Сред тях най-популярната е диетата с ябълков оцет, при която се изисква консумацията на въпросния продукт при всяко едно хранене. Твърдението тук е, че ябълковия оцет активизира обмяната на веществата в човешкия организъм.

Приемането на съмнителни хранителни добавки също може да бъде изключително вредно за вашия организъм. Много хора се подвеждат по лъскавите реклами, които обещават бързо и чудодейно отслабване чрез таблетки и различни хапчета, но за съжаление подобни продукти не съществуват. В нито една хранителна добавка към вашето ежедневно хранене не съществува способа да ви излекува от затлъстяването.

Резултатите от подобни диети траят докато ги спазвате. Неминуемо обаче вие ще се върнете към предишния си хранителен режим и не след дълго и към предишните си килограми. Но наред с това, може и да си докарате сериозен здравословен проблем.

4. Нискокалорични диети, гладуване

Повечето типични вегетариански диети са точно такъв тип. В своята си същност този род диети включват и сериозна доза гладуване, което е непрепоръчително според редица диетолози. Чрез гладуване не само, че може да не постигнете желаните резултати, но може да си навлечете и сериозни здравословни проблеми. Както отбелязахме в началото на статията, организма ни се нуждае от множество полезни вещества, така че не го лишавайте от тях, подлагайки го на мъчителен и продължителен глад.
При ниско калоричните диети за отслабване, организма ви ще има сериозни проблеми с наложения му строг хранителен режим и ще се опита да се настрои към новия ви режим. Резултата обаче, от гладуването е, че ще се забави обмяната на веществата в организма ви и след връщането към нормалния ви начин на хранене той няма да може да се пренастрои достатъчно бързо, в резултат на което ще постигнете обратния ефект, а именно ще започнете да трупате килограми.
Така че, вслушвайте се в съветите на диетолозите и избягвайте подобен род диети за отслабване, които практикуват продължително гладуване. Също така, не се доверявайте на диети, които ви обещават бързо отслабване от порядъка на 4-6 кг само за една седмица. Подобен хранителен режим е абсолютно неправдоподобен.

5. Прекалено е хубаво, за да е истина

Към този вид категория попадат всички диетични планове и рецепти, които се основават на някакви нови тайнствени формули обещаващи бързи резултати, на тайни диети за които още никой нищо не знае и т.н. В повечето случаи подобни диети с обещаващи и гръмки заглавия са чисто и просто един рекламен трик с цел да се продаде даден съмнителен продукт за отслабване

При всички случаи не забравяйте най-важното, а именно не разчитайте на съществуването на чудодейно средство за отслабване. Отслабването е дълъг и често не лек процес, при който трябва да подходите с необходимата доза мотивация и да не се предавате при най-малкия проблем. Запомнете, че тайната на добрата диета за отслабване е в умереното, балансираното и разнообразно хранене.