Менопауза и неблагополучия

Женският хормон естроген регулира процеси и в мъжкия организъм. Мъжете с повече тлъстини имат по-големи количества естроген за сметка на тестостерона.Shanel

При нормално здраве в мъжкия човешки организъм мъжкият и женският хормон се намират в нормално съотношение. Спиртните напитки обече нарушават равновесието, защото забавят чернодробните процеси и пречат на отстраняването на женския хормон от кръвообращението. Алкохолът намалява нивата на цинка в кръвта и пречи по този начин на производството на тестостерон. И докато при жените естрогенът е полезен и предпазва от сърдечни и ставни заболявания, при мъжете естрогенът води до натрупване на мастни тъкани , от което се получават вредни последствия. И в здравия мъжки организъм с напредването на възрастта естрогенът се увеличава.

При жените ниските нива на естроген причиняват здравни неблагополучия – промени в тъканите в гениталната област. Получава се сухота и липса на еластичност. Пониженото кръвоснабдяване води до промяна на количеството произведена от организма вагинална мукоза. Може да се появят смущения в уринирането и влагалищни възпаления.

Грижата за пълноценния емоционален и сексуален живот е част от мисленето на съвременната жена. Всяка промяна на нормалния статус може да бъде коригирана с модерните средства, особено ако се отнася до последствия от раждания, наследствена слабост или травми. Тогава поради нарушаването на анатомията и физиологията на половите органи се засягат функциите на влагалището. Намалява се сексуалната удовлетвореност, настъпват нарушения на уринирането, има и нарушен вид на половите органи. На ход са естетическите хирурзи. Те помагат и на жени без физиологични отклонения, просто само заради промяната. Съвременните хирургически методи са щадящи и много жени не се страхуват да изпълнят желанията си.

Резултати от наблюдения показват, че 50% от жените на възраст между 40 и 60 години се сблъскват с проблема „вагинална сухота”. Това е недостатъчно овлажняване на влагалището и лекарите го наричат „атрофичен вагинит”. Явлението е характерно за менопаузата и предизвиква негативни последици по отношение на качеството на сексуалния живот заради намаленото количество влагалищна течност. Влагалището е предназначено и конструирано така, че в него да съществува определена микрофлора. То има собствен механизъм за биологически контрол, който помага за поддържане на неоходимото киселинно равнище.

Има много фактори, които предизвикват атрофичен вагинит. Една от възможните причини е понижаване на равнището на женския хормон естроген. Той помага за поддържането на нормална влажност и киселинност във влагалището и придава елестичност на влагалищните тъкани. Когато количеството на естрогена се понижи, отслабва механизмът на естествена защита и това предизвиква изтъняване и загуба на еластичност на влагалищната стена заради вагиналната сухота.

Менопаузата може да бъде причинена от пониженото равнище на естрогена, да се появи след раждане, по време на кърмене, след хирургическо отстраняване на яйчниците, след химиотерапия, при нарушения на имунитета и при тютюнопушене, което също довежда до понижаване на естрогена.

Сухотата на влагалището може да е следствие от алергична реакция на организма при употреба на антидепресанти. Лекарства, потискащи производството на естроген, се използват при лечение на рак, язви и високо кръвно налягане. Те също влияят на състоянието на влагалището.

Полово предаваните заболявания, нараняванията на влагалището, доброкачествени и злокачествени тумори и автоимунни болести оказват отрицателно въздействието върху количеството естроген. Послеродовите стресови състояния и честите вагинални промивки могат да предизвикат вагинална сухота. Нервното напрежение у дома и на работа, нередовният живот, финансовите несполуки понякога оказват негативно влияние върху естествения бактериален баланс на влагалището.

Симптомите на атрофичния вагинит са усещане за сухота във влагалището, сърбеж и кървене в областта на малките полови устни, парене, болка, незначително кръвотечение и дискомфорт по време на полов акт, чести и силни позиви за уриниране. Точна и окончателна диагноза може да постави само лекар-специалист след обстойна преценка на всички симптоми и външни фактори.

Атрофичният вагинит по време на менопаузата е неизбежен и в повечето случаи вагиналната сухота е свързана с ниското ниво на естрогена. Проблемът се атакува основно с хормонотерапия в различни форми. Освен това трябва да се пие достатъчно количество вода. Трябва да се изключат дразнещите хигиенни средства и да се следват стриктно съветите на лекаря. Освен това храненето трябва да е пълноценно, за да се засили продуцирането на естроген, който зависи и от количеството на холестирина. Бедната на мазнини диета е отрицателен фактор при лечението на атрофичния вагинит.

Заради хормоналния баланс трябва и разнообразна храна, чрез която се внасят необходимите микроелементи и витамини.

След раждане стените на влагалището се отпускат и възстановяването на предишното положение може да стане по хирургичен път. Разбира се, трябва да сте сигурни, че повече няма да раждате, за да не отидат усилията напразно. След операцията чувствителността на влагалището се повишава, жената получава удоболствие от половия контакт. Според лекарите процедурата е безболезнена, не е опасна и след спазване на съответния режим дамите са като нови.

Прочетете още здравни съвети на zdravezajenata.com.