Проблемът, за който никой не говори – неудържима диария

chervaВиждали ли сте някога на пръв поглед странно държащи се хора, които буквално тичат към най-близката тоалетна?

Ако сте наблюдавали подобно явление, то вероятно сте подходили с насмешка. А наистина не трябва…

Твърде вероятно е „жертвите на диарията“ да страдат от тежко и мъчително заболяване. Това всъщност е проблем, за който никой не говори.

Нека поговорим за него набързо.

Около 10% от населението страда от разговорно наричаните колитни оплаквания. Всъщност медицински точното наименование на този проблем е синдром на раздразненото дебело черво (СРДЧ). Това състояние е по-често срещано от захарния диабет, но не се учудвайте, ако никога не чували за него. То е нещо като тема табу. Колко от вас биха говорили спокойно за чревните си проблеми?

Как протича това заболяване?

Краткият отговор е много тежко при част от засегнатите лица. Само си представете да е необходимо във всеки момент да знаете къде се намира най-близката обществена тоалетна. Представете си в какво би се превърнал живота ви, ако изневиделица ви се наложи да тичате към „двете нули“.

Всъщност този мрачен сценарий се развива много по-често отколкото можем да си помислим.

Причините водещи до диария са много, но всъщност най-честата от тях е именно заболяването раздразнено черво. Хората страдащи от него имат рязка и мъчителна поява на коремни оплаквания в различни ситуации – най-често свързани с психическо напрежение или стрес. А това са точно моментите, в които трябва да покажем най-доброто от себе си, напр. преди интервю за работа, важен изпит или дългоочаквана изява пред публика.

Наистина звучи странно. Психическият стрес и общата напрегнатост могат да провокират неприятни симптоми като разстройство и коремна болка. При това изглежда, че те настъпват във възможно най-неподходящия момент.

Ако вече си мислите, че не познавате нито един подобен случай, то вероятно грешите. Просто засегнатите хора не споделят тези проблеми с никого.

Затова съветът ми е прост.

Следващият път, когато попаднете на нетърпелив човек пред обществена тоалетна, просто направете път и го оставете да си свърши работата. Ще ви бъде благодарен, повярвайте ми.

Информацията е взета от сайта на д-р Стефан Митев – www.chervobg.com