Точкова диета

Точковата диета става популярна през 80-те години на миналия век и е позната също така като Кремълска диета, Американско космическо чудо и Условна ефективност на храненето. Има слухове, че е била разработена от КГБ или ЦРУ, но по-важното в случая е, че е особено ефективен метод за отслабване. Основният принцип на точковата диета е да се приемат храни с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини, което означава, че не изпитвате глад докато я спазвате. Друго основно предимство е, че не е необходимо да следите прекалено стриктно приеманите количества и да бройте калории. Може да приемате почти неограничено количество месо, риба, яйца и изобщо продукти с високо съдържание на протеини, но трябва да сведете почти до минимум приема на въглехидрати, каквито са тестените изделия, ориза и различните видове паста. Това може и да не е най-приятният режим но хранене, но пък осигурява на организма достатъчно енергия и ви кара да изпитвате чувство на ситост. Polezni suveti pri spazvanen a dieti
Всяка една храна има определен брой точки, като целта ви е да приемате не повече от 40 на ден в активния период на диетата, а след това с цел поддържане на постигнатите резултати да не надвишавате 60 точки. Различното в точковата диета е, че от вас не се изисква да консумирате храни, който са с ниско съдържание на мазнини, което означава, че надениците кренвиршите или мазните сирена могат да съставляват до 30% от приеманата през деня храна. Общото количество въглехидрати, обаче не трябва да надвишава 45 грама на ден в активната фаза на диетата, а след като постигнете желания резултат не трябва да приемате повече от 70-80 грама въглехидрати. За да добиете по-ясна представа една филия пълнозърнест хляб съдържа 15 грама въглеходрати, толкова има и в един средно голям плод, както и в половин чаена чаша ориз или паста. Вие решавате коя храна предпочитата, но все пак имайте предвид, че е препоръчително да се приема поне по един плод на ден, за да имате здравословен хранителен режим.

Можете да консумирате неограничени количества пилешко, пуешко, свинско, телешко, говеждо, яйца и риба (старайте се да ядете риба 2-3 пъти седмично). По този начин вие приемате достатъчно голямо количество храна и не гладувате, което е ососбено важно за да не изгубите мотивация и да прекратите диетата. Можете да ядете колкото и каквито искате зеленчуци, стига да не са с високо съдържание на нишесте като бобови растения, царевица, картофи, те са богати на въглехидрати и трябва да се смятат за такива, когато калкулирате точките за деня. Това гарантира, че приемате достатъчно количество здравословна и полезна храна, богата на витамини и микроелементи.

Млечните продукти обикновено съдържат малко количество въглехидрати, затова можете да консумирате спокойно повечето видове сирена и кашкавали, както и чисто прясно и кисело мляко (подсладените плодови млека съдържат около 20 грама въглехидрати в една пориция), като по този начин разнообразите точковата диета, която основно се базира на консумацията на месо.

Плодовите сокове, газираните напитки, алкохола са с високо съдържание на въглехидрати и затова трябва стриктно да следите за консумираните количества. Подходящ избор са различните неподсладени билкови чайове и разбира се водата.

За огромно съжаление на любителите на сладко, в точковата диета употребата му е забранена. Ако се чувствате много нещастни можете да хапнете плод или пък малко диетично желе, което да удовлетвори желанието ви за сладко. След като премине активната фаза на диетата и свалите желаните килограми, можете веднъж или два пъти седмично да се поглезите със сладолед или парче торта.

Точковата диета е предназначена за хора с проблеми с теглото, които нямат здравословни проблеми. Тези от вас, които искат да свалят например 2 или 3 килограма е по-добре да се ориентират към режим, където количеството на приеманите въглехидрати е по-голямо. Препоръчително е, ако наднорменото тегло е прекалено голямо да се консултирате с лекар преди да започнете да спазвате точковата диета или какъвто и да е друг режим на хранене. Ако страдате от депресия или безпокойство е по-добре да подходите внимателно към този режим, тъй като ниското количество на приеманите въглехидрати може да се отрази негативно на състоянието ви. Диетата е абсолютно неподходяща и дори животозастрашаваща, ако имате висок холестерол, високо кръвно, както и при проблеми със сърцето, черния дроб и бъбреците.

Препоръчваме Ви да посетите и детски забавен сайт Hlape.net, сайт в който ще откриете полезни диети за деца и много забавления, радости и щуротии 😉logo_hlape