Затлъстяването – причина за кардиологични заболявания в над 195 страни

Къде се намира България в класацията?

Преобладаването на наднорменото тегло и затлъстяването нараства в световен мащаб. Епидемиологичните проучвания определят високият индекс на телесна маса като рисков фактор за разрастващия се набор от хронични сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет, хронични бъбречни заболявания, ракови заболявания и множество мускулно-скелетни нарушения.

Какво сочи статистиката?

През 2017 г. над 107,7 милиона деца  и 603,7 милиона възрастни са със затлъстяване в световен мащаб. Общото разпространение на затлъстяването е било 5,0% сред децата и 12,0% сред възрастните. Сред възрастните, разпространението на затлъстяването е по-високо сред жените, отколкото сред мъжете във всички възрастови групи.

Върхът на разпространението на затлъстяването се наблюдава между 60 и 64 години сред жените и между 50 и 54 години сред мъжете.

Кардиологични заболявания в следствие на затлъстяването

Затлъстяването е враг номер едно на здравото сърце. В резултат на наднормено тегло, се увеличава рискът от сърдечно-съдови заболявания, които са водеща причина за 2,7 милиона смъртни случая годишно. Ето защо, съвременната кардиология непрекъснато разчита на хай-тек апаратури и нови методи за намаляване рисковете и ранната диагностика на сърдечните заболявания.

В кои страни процентът на кардиологични заболявания, в следствие на затлъстяване е най-висок?

Във Великобритания високата ежедневна консумация на наситени и транс мазнини от британците – главните заподозрени сред рисковите фактори за сърдечни заболявания – всъщност води класацията следвана от Германия, Белгия и Франция. И все пак тези три страни, където не се консумират много здравословни храни, а предимно месо и сирена, имат по-малко смъртни случаи, в следствие на сърдечно-съдови заболявания, в сравнение със Великобритания.

Още по-изненадващи са резултатите във Франция. Въпреки че французите пушат повече, консумират повече мазнини и малко плодове и зеленчуци, отколкото британците, французите имат най-ниската смъртност в Европейския съюз. Това е прочутият “френски парадокс“, който епидемиолозите от десетилетия се опитват да разрешат.

Къде се нарежда България в класацията?

България (1,250 души на 100 000 от населението, смъртни случаи в резултат на сърдечно-съдови заболявания, инсулт или удар)

Процентът на всички смъртни случаи, резултат от сърдечно-съдови заболявания в Европа е около 47%. В България, статистиката е още по-шокираща, като над 60% от смъртните случаи на българското население са в следствие на сърдечно-съдови заболявания. Още по-смущаващ е нарастващият брой млади хора, които са диагностицирани с болно сърце. За да се бори с тревожните тенденции, България официално е подписала Европейската здравна харта, присъединявайки се към кампанията на континента, насочена към намаляване на сърдечно-съдовите заболявания.