История на маратонките: от къде те произлизат и как са се развивали

Маратонките изминават дълъг път през годините – от датата на създаването им до днес. В края на 18-ти век хората все още носели груби обувки с гумена подметка, при които нямало ляв и десен крак. Както сигурно вече предполагате, те не били особено удобни. Някъде към 1892 година били разработени първите „удобни“ маратонки – с гумена подметка и горна част от плат. Те били наречени „кец“ (Keds) и интересът към тях изведнъж станал огромен и започнали да се произвеждат масово. Интересен факт е, че хората започват да ги наричат „sneakers“, защото били толкова тихи, че когато човек ги носи може да се промъкне зад някого незабелязано (от англ. sneak – промъквам се).

През 1917 година компанията Marquis Converse създава първата маратонка, специално за баскетбол, наречена Converse All-Stars, известна и до днес. Тя е въведена за първи път от звездата Чък Тейлър, който изпробва маратонките в състезание и ги харесва. Това са и най-продаваната марка баскетболни маратонки.

Как маратонките станаха толкова популярни?

Популярността на маратонките достига своя пик през 1924 година, когато германеца Ади Даслер основава една от най-популярните марки маратонки днес – Adidas. Носени от самия Джеси Оуенс, който печели с тях 4 златни метала на Олимпийските игри през 1936г., Adidas бързо печелят одобрението и славата на целия свят. Братът на Даслер е този, който основава друг спортен гигант – Puma.

До първата половина на 20-ти век спортната обувка е основно носена само за тренировки. Но 50-те години преобърнаха модата. Точно по това време много тийнейджъри и деца започват да копират звездата Джеймс Дийн и да носят масово маратонки навсякъде в ежедневието си. Така някак неусетно маратонката се превръща от просто удобна обувка за спорт в незаменим партньор за много хора.

Продажбите достигат своя връх през 1984 година, когато Майкъл Джордан подписва договор с Nike и са създадени Air Jordan – най-популярните спортни маратонки, произвеждани някога. Дори след оттеглянето на Джордан от НБА, популярността на маратонките се запазва.

През 90-те години Nike, Reebok и Adidas, състезавайки се да създадат колкото се може по-модерни и привлекателни маратонки промениха драстично визията спортните обувки. Бяха добавени дръзки цветове и дори премахнати връзките им. Вече комфортът не беше единствената главна цел, заради която се създаваха обувки. Създаваха се маратонки за всеки вид спорт и с акцент върху визията и стила.

Маратонките днес

Напредъкът в новите технологии повиши значително производителността. Вече се радваме на множество иновативни удобства, сред които малките въздушни джобове на Nike Air Force, The Pump при новите модели на Reebok, чиято цел е да ги направи по-плътни и да намали напрежението в краката и т.н. Днес спокойно можем да заявим, че маратонките владеят света в глобален мащаб и ние не можем без комфорта и стила, който ни предоставят.