Правила за съхранение на очното ни здраве

Правила за съхранение на очното ни здраве

Очното ни здраве не се обвързва само с подбора на красиви слънчеви очила, а напротив – това е постоянен процес, който изисква необходимите грижи и постоянство.

За да съхраним успешно очното си здраве, то е важно да спазване конкретни правила. Ето кои са основните от тях:

Защита от слънцето през цялата година

Мнозина се подвеждат, че защитата от слънцето е валидна единствено през топлите месеци, когато слънцето е по-силно. Истината обаче е друга – защитата от слънчевите лъчи трябва да се осъществява през цялата година. Докато през лятото, преките UV лъчи са изключително опасни и могат да увредят качеството на зрението, то през зимата съществуват други също толкова важни фактори за обмисляне.

През зимния сезон слънцето рефлектира върху снежната покрива, което индиректно оказва негативно влияние върху състоянието на очите. В допълнение, зимният студен въздух причинява изсушаване на очите, а вследствие – зачервяване и дразнене.

Качествена почивка

Важен съвет за оптимално здраве на очите е извършването на качествена почивка. Продължителното стоене пред монитора на мобилното устройство или компютъра може да нанесе сериозни последици върху качеството на зрението. Най-отчетливите симптоми са сълзене и парене на очите, зачервяване и др.

За да се предотвратят тези симптоми, то е важно да редувате почивка и работа/сърфиране. Почивката от няколко минути ще допринесе за възстановяване на оптималните нива на влага в очите, а от там ще възпрепятства проявите на дразнене. Още един съвет е да си набавите специални очила, които да блокират синята светлина, излъчена от мониторите. Такъв аксесоар ще подсигури дълготрайното сърфиране пред мобилното устройство или компютъра безпроблемно.

Редовен профилактичен преглед

Един от най-важните съвети за оптимално здраве на очите са редовните профилактични прегледи. Те трябва да се осъществяват достатъчно често в календарната година, за да се установят навременно евентуални проблеми със зрението.

Препоръчително е профилактичните прегледи да се осъществяват минимум 2 пъти годишно. Те трябва да са по-чести особено за хората, които са изложени на постоянна работа с компютър или мобилно устройство. В допълнение, е важно да се подбират качествени специалисти за извършване на консултация. Те трябва да бъдат експерти с опит и умения, които да гарантират надеждност и сигурност за вашето очно здраве.

Да обобщим:

Съхраняването на оптимално очно здраве е обвързано със серия от правила, които се спазват с дългосрочна перспектива.

Основните от тях са защитни мерки на зрението през цялата година, поемане на качествена почивка и редовен профилактичен преглед при професионалисти. Направете консултация в оптика VISION EXPRESS още днес.