6 начина да избелиш безопасно и натурално зъбите си вкъщи

Хората ежедневно харчат стотици левове в зъболекарските кабинети, за да получат по-бяла усмивка. Но ефективна и безопасна ли е тази процедура? Не бихме казали. Ефектът от едно избелване в зъболекарски кабинет трае няколко месеца и доказано уврежда емайла. На пазара вече съществуват множество продукти за избелване на зъбите в домашни условия, но кои са най-добрите? И можем ли да избелим зъбите си със силата на природата?

Ако искаш по-бели зъби, но също така искаш и да избегнеш химикалите, тази статия изброява опции за теб, които са както естествени, така и безопасни.

Какво кара зъбите да изглеждат жълти?

Множество фактори карат зъбите да губят своят снежен, бял цвят.  

Някои храни могат да оцветят емайла – най-външният слой на зъбите. Освен това, натрупването на плака върху зъбите може да ги направи да изглеждат жълти. Този тип обезцветяване обикновено може да се регулира с редовни почистващи и избелващи средства.

Понякога обаче зъбите изглеждат жълти, тъй като твърдият емайл е ерозирал, разкривайки дентина отдолу. Дентинът е естествено жълта, костна тъкан, която се намира под емайла.

Предлагаме ти 4 прости начина, с които можеш естествено да избелиш зъбите си.

1. Сода за хляб

Содата за хляб има естествени избелващи свойства, поради което е популярна съставка в търговската паста за зъби. Тя е лек абразив, който може да помогне за почистване на повърхностните петна по зъбите. Освен това, содата за хляб създава алкална среда в устата, която предотвратява развитието на бактерии.

Това не е средство, което ще избели зъбите за една нощ, но трябва да забележиш разлика във външния вид на зъбите си с течение на времето.

За да използваш сода за хляб за избелване на зъбите, смеси 1 чаена лъжичка сода за хляб с 2 чаени лъжички вода и измий зъбите си с пастата. Можеш да правиш това няколко пъти седмично.

2. Използвай натурален кокосов въглен

Кокосовият въглен е естествен избелващ агент, който също така убива бактериите в устата. Много търговски избелващи продукти съдържат кокосов въглен, макар и с много по-ниска концентрация, от тази която ти ще използваш.

Ние ти предлагаме натурален кокосов въглен – NL White от козметиката на Николета Лозанова, който ще ти даде видими резултати още след първата седмица и избелва зъбите с до 2-3 тона.
Освен това, кокосовият въглен не наранява венците и зъбния емайл и затова е подходящ за хора с чувствителни зъби.

Как да го използваш? Също както содата за хляб. Семпло и лесно.

3. Яж плодове и зеленчуци

Диета с високо съдържание на плодове и зеленчуци може да е полезна както за тялото, така и за зъбите. Въпреки че те не са заместител на четката за зъби, хрупкавите, сурови плодове и зеленчуци могат да помогнат за изтриването на плаката, докато дъвчеш.

Ягодите и ананасът са два плода, за които се твърди, че помагат за избелването на зъбите.

Ягоди

Избелването на зъбите със смес от ягоди и сода бикарбонат е естествено средство, което е популярно и сред известните личности.

Въпреки че, ягодите могат да помогнат за ексфолирането на зъбите и да ги направят да изглеждат по-бели, едва ли ще проникнат през петната по зъбите ти.

За да използваш този метод, разбий прясна ягода, комбинирай я със сода за хляб и разтъркай сместа върху зъбите си

Ананас

Някои твърдят, че ананасът може да избелва зъбите, ние обаче не сме сигурни. Въпреки това, бихме пробвали ананаса по същия метод, както ягодата.

4. Предотврати петната по зъбите, преди да се появят

Докато зъбите естествено пожълтяват с напредване на възрастта, някои методи могат да помогнат за предотвратяване на петната по тях.

Ограничи консумацията на оцветяващи храни и напитки

Кафето, червеното вино и тъмните плодове са известни с това, че оцветяват зъбите. Неслучайно след избелване при зъболекар, специалистите препоръчват спазване на цветна диета. Това не означава, че трябва да ги избягваш напълно, но трябва да ограничиш времето, в което тези вещества са в контакт със зъбите ти. Пий напитки със сламка, за да предотвратиш директен контакт със зъбите.

Освен това, мий зъбите си след консумацията на някоя от гореизброените храни или напитки, за да ограничиш ефекта им върху цвета на зъбите. Също така избягвай пушенето и дъвченето на тютюн, тъй като и двете могат да причинят обезцветяване на зъбите.

Ограничи приема на захар

Ако искаш по-бели зъби, намали приема на захар. Диета с високо съдържание на захар подпомага растежа на Streptococcus mutans, основният вид бактерии, които причиняват плака и гингивит. Когато консумираш сладка храна, не забравяй да измиеш зъбите си скоро след това.

Това бяха нашите предложения за естествени методи за избелване на зъбите. Повечето от тях действат, като внимателно премахват повърхностните петна. Специалистите предлагат кабинетно избелване, което е по-силно и нещадящо от природните средства. Имай предвид, че прекалената употреба на избелващ продукт може да увреди зъбите.