Важни правила за хигиена в банята

От детството мнозина помнят, че зъбите трябва да се мият 2 пъти на ден, а ръцете трябва да се мият с топла вода. Списъкът с хигиенни правила за поведение в банята и тоалетната обаче е много по-обширен. Нека да видим какво ни казва тази статия за това.

 1. Изплаквайте само със затворен капак на тоалетната. Проучване, проведено в Университета на Оклахома, установи, че миризмата на тоалетна може да играе важна роля в предаването на инфекциозни заболявания. Например, през 2012 г. те проведоха експеримент, който установи, че инфекциозната бактерия Clostridium difficile (причинява гадене и диария) може да се разпространи при зачервяване с отворен капак.
 2. Седите ли дълго време на тоалетната? Подхождайте към появата на хемороиди. (спрете да четете този пост и излезте от тоалетната!) Лекарите са сигурни, че поради това се появяват първите симптоми на хемороиди. Въпреки че те могат да преминат сами в рамките на една седмица, но ако продължите в същия дух, не можете без медицинска помощ.
 3. Оставете използваната четка да изсъхне. Както знаете, влагата създава благоприятни условия за размножаване на микроби. И за да избегнете това, оставете четката да изсъхне напълно, преди да я поставите на мястото си, или по-добре, първо я потопете в дезинфектант и я оставете за няколко минути.
 4. Почистете четката си за зъби и я сменяйте на всеки 3 месеца. Изследователи от университета в Манчестър са открили около 10 милиона микроби, като E.coli (E. coli), върху четка за зъби. Ето защо е важно да изплакнете обилно четката си за зъби след всяка употреба и понякога да я накиснете в чаша оцет за 30 минути, за да се отървете от всички останали микроби. И не забравяйте да го сменяте на всеки 3 месеца.
 5. Изсушете четката си за зъби в перфорирана капачка. Американската зъболекарска асоциация настоява да изсушите четката си само в изправено положение и в перфорирана капачка. Това ще помогне за предотвратяване на риска от навлизане на бактерии дори от близката сапунерка, от която са забравили да източат натрупаната вода.
 6. Почистете банята, като предварително затоплите стаята с 10 градуса. Мениджърът на един от хотелите в Арлингтън, Вирджиния, е измислил формула за висококачествено почистване в банята и тоалетната. Такива условия ще удвоят ефективността на алкалните детергенти.
 7. Ръцете могат да се мият със студена вода, основното е не по-малко от 20 секунди. Изследователи от университета Вандербилт в Тенеси откриха, че студената вода върши работата също толкова добре, колкото и топлата вода. Авторите на експеримента подчертават, че за унищожаване на всички микроби по ръцете е необходима температура на водата най-малко 100 ° C. (* учените няма да съветват боклука *). Според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията 20 секунди са достатъчно време, за да измиете добре ръцете си със сапун и вода. Но 95% от хората го правят погрешно. Според проучване на Щатския университет в Мичиган, средното време за измиване на ръцете е доста по-малко от препоръчителните 6 секунди.
 8. „Изплакнете ме напълно“ (c) Душ гел. Въпреки че търговците са убедени, че това е защитен слой, който предпазва от влиянието на външната среда и помага за поддържане на кожата хидратирана. Всъщност оставащият гел може да доведе до запушване на порите, в резултат на което ще започне да се появява акне.
 9. Не мийте лицето си под душа (как така?!). Под въздействието на водна струя и високи температури на лицето може да се появи капилярна мрежа. Ако масажът със силна водна струя е полезен за цялото тяло и има антицелулитни свойства, тогава е безполезен за лицето.
 10. Спрете да търкате бясно с кърпа! Това премахва липидите, протеините и мастните киселини от кожата, които я предпазват от раздразнения! Вместо това, внимателно подсушете кожата си с кърпа и я оставете да изсъхне естествено.
 11. Подрежете паравана в банята. Персонализирайте завесата, за да пасне на вашата вана. В противен случай поради постоянна влага по краищата ще се появят мухъл и гъбички, които могат да бъдат вредни за здравето.
 12. Не разхвърляйте рафтовете в банята си! Лекарствата и витамините трябва да се съхраняват при стайна температура – от 20 до 22 ° C. Според Националната медицинска библиотека на САЩ, съхраняването на тези продукти във влажна среда, като баня, ги прави по-малко ефективни, преди да изтекат.

Четките за грим, отворените бурканчета с крем, докато са в банята, също могат да бъдат замърсени с мухъл и други микроби. Бръсначът и допълнителните ножчета трябва да се съхраняват извън банята. В противен случай влагата може да причини ръжда или тъпи бръсначи дори преди употреба. А изсушаването на бръснача след всяка употреба, напротив, ще увеличи експлоатационния живот.