Кои билки трябва да се избягват по време на бременност?

Съществува мнението, че рецептите на традиционната медицина са безвредни в сравнение с лекарствата. Много бъдещи майки, опитвайки се да не навредят на детето, правят избор в посока на естествени лекарства, билки, което не винаги е вярно.

Не всички билкови препарати са полезни по време на бременност.

Въпреки лечебните си свойства, някои отвари и настойки влияят неблагоприятно върху състоянието на плода и бъдещата майка. Такива билки или имат абортивен ефект, повишавайки тонуса на матката, или провокират спонтанен аборт или преждевременно раждане, или засягат функционирането на централната нервна система на плода и причиняват неговите патологии в ранните етапи на бременността.

За разлика от фармацевтичните продукти, билките не са подробно тествани. Това увеличава вероятността от неочаквани усложнения и изисква строг контрол на дозата. Някои билки, които помагат за зачеването, са противопоказани в началото на бременността.

Не всички растения от списъка на забранените по време на бременност са пряко вредни за плода и бременността. Ограниченията за тяхното използване са свързани с особеностите на химичния състав. И така, маковото семе, дори и в малки количества, превъзбужда централната нервна система, лукът и чушката са в същия списък, тъй като причиняват проблеми в стомаха.

Забранени билки по време на бременност
Босилекът, който често се среща в средиземноморската кухня, не е забранен в малки количества в състава на храната, но трябва да се избягва използването му в билкови препарати.
Карамфил, семена от копър, листа от малина и билка мащерка могат да доведат до повишаване на мускулния тонус на матката.
Лайката активира яйчниците, което повишава нивото на естроген, което допринася за повишен тонус на мускулите на матката.
Магданозът причинява контракции на матката, което може да причини преждевременно раждане.
Женшен, пелин – влияят негативно на вътреутробното образуване на плода, водещи в крайни случаи до появата на аномалии и малформации.
Арника, коприва, овчарска торбичка, вратига – Увеличават притока на кръв към тазовите органи, което може да провокира аборт при наличие на предразполагащи състояния.
Анасон, детелина, сминдух, женско биле, градински чай, хмел, люцерна – изместват хормоналния баланс към преобладаването на естрогена, което води не само до физически, но и до психологически проблеми при бременните.
Джинджифил, лавандула, чистец, бял равнец – имат свиващ ефект на матката в големи количества.

Можете да прочетете и тази публикация, която касае билки, които подпомагат забременяването.