Топ 10 на автомобилните аксесоари, от които се нуждаете през 2024 г

Съществуват многобройни аксесоари, с които можете да персонализирате колата си според вашите нужди – от LED барове до решения за съхранение, които я правят по-безопасна, по-удобна или просто по-красива за вас. Нашият екип се събра и изготви своята класация от топ 10 предложения, които смятаме, че биха били полезни за всички шофьори да добавят към своите автомобили.

Най-добрите аксесоари за закупуване на вашия автомобил през 2024 г.

1. Стойка за мобилен телефон

В почти всички случаи вече е незаконно да докосвате телефона си, докато шофирате. Затова смятаме, че е важно да го държите на сигурно място, докато сте на пътя. Това може да стане като го поставите в жабката, но знаем, че повечето шофьори използват телефона си за навигация, музика и за да следят съобщенията и известията си, докато са в движение. Ето защо препоръчваме да си вземете стойка за телефон за колата.

Предлагат се различни варианти с държачи, които се закрепват за вашето табло, предно стъкло и въздушни отвори, като могат да държат телефона ви в поставка или да го закрепят с магнит. Можете да ги закупите от различни търговци на дребно на цени от едва 20лв. Препоръчваме ви да разгледате всички налични опции, за да намерите такава, която е подходяща за вашия автомобил и телефон.

Дори и със стойка за телефон, не трябва да го докосвате, докато шофирате, така че трябва да се уверите, че сте настроили GPS навигацията или музикалната си плейлиста, преди да тръгнете. При съвременните смартфони можете да използвате и гласово активираната система, като Siri на iPhone, за да извършвате действия като прескачане към следващата песен, стига това да не ви отклонява вниманието от пътя.

2. Устройство за свързване на смартфон

Ако телефонът ви не предлага връзка със смартфон, препоръчваме да потърсите устройство от трета страна, което може да свърже телефона ви с автомобила ви. Това може да бъде нещо съвсем просто като инвестиция в AUX кабел, така че да можете да използвате автомобилните говорители за пускане на музиката си, или да инсталирате система, която напълно интегрира телефона ви в информационно-развлекателната система.

Ако вашият автомобил е под наем, трябва да се уверите, че всички модификации, които правите, не повреждат превозното средство и можете да ги премахнете в края на лизинга.

3. Камера за автомобилно табло (Dash Cam)

Следващата технологична придобивка, в която препоръчваме да инвестирате, е dashcam. Тези камери стават все по-популярни сред шофьорите, тъй като могат да бъдат много полезни инструменти. Първо, наличието на dashcam може да действа като охранителна мярка и да възпира потенциалните крадци да се насочват към вашия автомобил. Второ, те могат да ви помогнат, ако сте участник в някакво произшествие, тъй като ще запишат какво се случва на пътя пред вас.

4. Организатор за багажник

Не всички от най-добрите ни аксесоари за кола са технологични. Всъщност доста от тях са практични предложения, които да направят вашия автомобил по-приятна среда за прекарване на времето. Ако трябва да превозвате много предмети в колата си или просто искате да поддържате багажника си организиран, препоръчваме да използвате някакъв органайзер за багажник.

Тези органайзери могат да бъдат наистина полезни, за да се гарантира, че всичко си остава на мястото, което улеснява намирането на вещи, когато спрете. Също така те гарантират, че разхвърляни предмети няма да се движат из купето и да ви разсейват по време на шофиране, или да станат потенциална опасност в случай на инцидент.

Предлагат се различни решения, от които да избирате, включително такива, които пасват в багажника, под пътническите седалки, зад задните облегалки на предните седалки и много други хитри варианти. Най-добрият избор за вас ще зависи от вашия автомобил и нуждите ви.

5. Кошче за кола

Друг начин да поддържате колата си организирана и чиста е да имате малко кошче за събиране на боклука. Има различни продукти, които можете да закупите, за да ги използвате като кошче във вашия автомобил.

Ако не искате да харчите пари за кошче, можете просто да държите в колата торба за пазар, която редовно сменяте, за да събирате боклука.

6. Комплект за първа помощ

Препоръчваме на всички шофьори да държат в колата си комплект за първа помощ. Това ще ви помогне в случай на инцидент или ако получите лека телесна повреда навън. Можете сами да сглобите комплект за първа помощ или да закупите такъв и след това да добавите всички допълнителни неща, които бихте искали, за да го персонализирате.

Ето някои често срещани добавки:

  • Лекарства за сенна хрема
  • Допълнителни обезболяващи
  • Допълнителни лепенки
  • Слънцезащитен крем
  • Лосион след слънце

8. Джоb за седалката 

Всеки шофьор се е сблъсквал с досадата да изпусне нещо в пролуката между седалката и централната конзола. Но вече най-сетне има решение на този проблем. Можете да закупите обикновена гумена или пластмасова лента, която пасва в тази празнина и я покрива изцяло, като така предотвратява изпускането на други предмети надолу. Съществуват и по-сложни варианти, които включват допълнително място за съхранение, поставки за чаши и подобни функции, които помагат за разширяване на зоната на конзолата.

9. Почистващи кърпички / Спрей и кърпа

Ние смятаме, че е важно да поддържате колата си чиста, отвътре и отвън, за да създадете безопасна и приятна среда за шофиране. Това може да стане лесно с помощта на малка опаковка почистващи кърпички или спрей и малко кърпа/домакинска ролка, с които можете бързо да почистите всякакви разливания или петна.

Почистващите препарати могат да бъдат особено полезни, ако имате малки деца, които е по-вероятно да изпуснат храна в колата.

10. Зарядно устройство за акумулатор / Бустер

Последното нещо, в което препоръчваме да инвестирате през 2024 г., е зарядно устройство за акумулатор. То няма да бъде толкова полезно за шофьори с нови автомобили, тъй като акумулаторът също ще бъде нов и в сравнително добро състояние. Но ако колата ви е по-стара или акумулаторът й е към края на живота си, това зарядно устройство може да ви бъде полезно.

Зарядните устройства за акумулатори ще ви позволят да презаредите акумулатора на автомобила си, извън обичайния процес на работа и зареждане. Това може да бъде полезно, ако акумулаторът е към края на живота си.

Някои от тези зарядни устройства могат също така да дадат ток на колата ви, без да е необходимо да се свързва към друго превозно средство, така че никога да не останете със слаб акумулатор в неудобно положение.