Тревога и депресия – симптоми и лечение

Тревожността е позната на всеки, но има граница, когато това чувство стане твърде натрапчиво и неудобно и може да се превърне в депресия или тревожно-депресивно разстройство.

Типични симптоми на нездравословно безпокойство:

 • Продължителността и силата на усещането – тревожността започва да отнема вниманието и да заема все по-значителна част от живота – страхът за живота и здравето, безпокойството от дреболии, лесно възникващите притеснения, тревожните очаквания се влошават;
 • Моторно напрежение (суетене, напрежение в главоболието, треперене в крайниците, невъзможност за отпускане, нервни тикове);
 • Вегетативна хиперактивност (тахикардия, изпотяване, суха лигавица, затруднено дишане, гадене, втрисане и др.);
 • Повишено ниво на будност и свръхконтрол (затруднено заспиване или прекъснат сън, кошмари, трудно концентриране, много досадно).

Типичните симптоми на депресия са:

 1. Неспокойствие, безпокойство или безразличие за поне две седмици;
 2. Загуба на интереси и невъзможност да получи удоволствие от това, което му е било доставяно (лицето няма интерес към нищо).

Освен това може да има и други симптоми:

 • чувство за собствена безполезност, безнадеждност, вина, срам, избягване на хората;
 • значителна промяна в апетита (не се консумира нищо или, напротив, постоянно дежурене в хладилника през нощта);
 • разстройство на съня (безсъние или, обратно, сънливост);
 • постоянно чувство на умора, липса на енергия, вече сутрин усещане за “слабост”;
 • вълнение, невъзможност да се седи неподвижно, раздразнителност;
 • невъзможност да се концентрир върху нещо и да се разреши нещо, дразни светлина, звук;
 • чести мисли за смърт, безсмисленост на живота и дейността, самоубийство.
 • желанието да се избяга от реалността – във виртуален, въображаем свят, в телевизионни сериали, книги, игри, алкохол.

Често човек описва депресията като просто „трудна за живеене“.

Много е важно, ако се почувтствате в подобно на гореописаните състояние, и ако прецените, че има някакъв проблем, да потърсите съдействие. Същото се отнася и за тези от Вас, които имат близки, роднини, познати, които също са попаднали в подобно състояние.

Имайте предвид, че при различния тип депресия се подхожда по различен начин, и че понякога, разговор със специалист, с добър психолог може да промени мирогледа, да подобри ситуацията и да направи така, че лицето, което има проблем да го преоодолее час по-скоро.

На всички ни е ясно, че живеем в изключително тежки времена. България сме на дъното на класацията в Европа по доходи, успоредно с това глобалните проблеми, включително и Пандемията, са факт, и то не само за нас – българските граждани, но и в световен мащаб, но ние, в България сякаш сме по-податливи на стрес, тъй като ежедневието ни е обсипано с неизвестни.

Тежко е битието и житието ни и понякога разговор с психолог може да изиграе важна роля в преодоляването на дадени периоди от живота ни.

Ако смятате, че статията Ви е била ценна и мислите, че имате симптоми на тревожност, то тогава наистина Ви съветваме да потъристе съдействие от психолог.

Ще се уверите, че можете да погледнете на живота си по друг, по-позитивен начин.