8 aлтернативни употреби на маслото за укрепване на здравето

краве масло вълчевКравето масло в народната медицина

            Кравето масло се открива в множество рецепти за домашни лекове по света като важна и основна съставка за получаването им.

Най-често се използва пречистеният му вариант, или така нареченото „топено масло“ (англ. ‘ghee’), получено след загряване и изпаряване на съдържащата се вода, както и премахване на млечните протеини (които се утаяват на дъното на съда, в който се приготвя).

Натуралното, екологично чисто краве масло Вълчев, е подходящо както за директна консумация и готвене, така и за съставка в рецептите на традиционната домашна медицина.

Примери за приложение на топеното масло са следните употреби:

  1. Екзема

При зачервяване и възпаляване на кожата, съпътствано със сърбеж и дразнение, се прилага лек масаж с топено масло преди баня. Резултатите се изразяват в намаляване на зачервяването и облекчаване на неприятните усещания.

  1. Наддаване или загуба на тегло

При комбинация с висококалорични храни маслото способства за наддаване на тегло. Taкива диети са предпочитани от състезатели в силовите спортове, както и при третиране на болестни състояния, свързани с нездравословно и опасно отслабване.

Въпреки че на пръв поглед е странно, топеното масло може да помогне и при нужда от отслабване като добавка към спазваната диета. Дори диетолозите препоръчват тази комбинация при изготвяне на съответните хранителни режими.

  1. Подпомагане тонуса на косата

Затопленото топено масло, втрито в корените и краищата на косата, има 2 основни ефекта. Ензимите, които се съдържат в маслото, допринасят за намаляване на цъфтежа, както и за забавяне и/или намаляване на посивяването.

  1. Потъмняване на устните

При потъмняване на устните, масаж с топено масло всеки ден е доста ефективно и естествено лечение на проблема.

Напукването им, подобно на сухата кожа, често е проблем през зимата, и води до неприятни болки. Затова тези прости и лесни действия са чудесен начин да се избегне или облекчи проблема

  1. Суха кашлица

Сухата кашлица е мъчително състояние, съпътствано често с болки и дращене в гърлото. Ефективен лек в този случай е паста, приготвена от фино смлени печени зърна пипер, смесени с топено масло. Приема се 1-2 пъти дневно, и облекчава кашлицата. Тази рецепта е широко разпростра-нена в Индия, и се практикува от много години.

Освен това приемът на пълномаслено мляко и краве масло намалява опасността от астма и хриптене при децата.

  1. Суха кожа

Редовният масаж на цялото тяло със затоплено топено масло значително намалява сухотата на кожата. Практикува се преди баня, и е особено ефективно през зимата, когато са и най-честите оплаквания от суха кожа (поради студа).

  1. Тъмни кръгове около очите

Маслото се нанася вечер, преди сън, върху клепачите и около очите. Оставя се през цялата нощ, като кожата става еластична и мека. Може да се използва и преди баня, като действието му трябва да продължи между 10 и 15 минути, след което се отмива.

  1. Укрепване на имунната система и костите

Благодарение на високото съдържание на витамини А, Д, К и Е в маслото, както и минералите манган, хром, цинк и селен, редовната консумация укрепва здравето и тонуса на организма чрез усилване на имунната защита на тялото. Освен това се заздравяват костите и зъбите, тъй като полезните съставки подпомагат усвояването на калций.

По тези причини, както и поради подпомагането на растежа,  топеното масло е полезно и за бременните жени и децата.