Хеликобактер Пилори атакува – как да се противопоставите на бактерията

Хеликобактер Пилори (H. Pylori) е общ тип бактерии, които виреят в храносмилателния тракт и има тенденция да атакуват агресивно стомашната лигавица. Този тип бактерии заразява около 60 процента от възрастното население в света, увреждайки стомаха. Инфекциите с хеликобактер пилори обикновено са безвредни, но те са отговорни за по-голямата част от язвите на стомаха и тънките черва.

“Х” в името е съкратено от Helicobacter. “Helico” означава спирала, което показва, че бактериите са със спираловидна форма. Това улеснява тяхното проникване и придвижване, което ги прави още по-опасни.

Най-неприятният факт за хеликобактер пилори е, че е прекалено упорита и не се повлиява от обикновено консервативно лечение. Хеликобактер пилори са адаптирани да живеят в суровата, киселинна среда на стомаха. Бактериите могат да променят околната си среда и да намалят киселинността си така че да могат да оцелеят.

Изключително приспособими, хеликобактер пилори пробиват чрез спиралната форма, която им позволява да проникнат в стомашната лигавица, където са защитени от слуз и имунните клетки на тялото ви не са в състояние да ги достигнат. Бактериите могат да дисбалансират имунния ви отговор и да заблудят, че не са унищожени. От тук следват и проблеми със стомаха.

Защо хеликобактер пилори поразява хората

Все още не е известно как се разпространяват инфекциите с хеликобактер пилори. Бактериите са съществували съвместно с хората в продължение на много хиляди години. Инфекциите се смята, че се разпространяват от устата на един човек в друг.

Те могат също да бъдат прехвърлени от изпражненията към устата. Това може да се случи, когато човек не измие добре ръцете си, след като използва банята или тоалетната.

Хеликобактер пилори може също да се разпространи чрез контакт със замърсена вода или храна. Смята се, че бактериите причиняват проблеми със стомаха, след като проникнат в лигавицата на стомаха и генерират вещества, които неутрализират стомашните киселини. Това прави стомашните клетки по-уязвими към суровите киселини. Стомашната киселина и хеликобактер пилори заедно дразнят стомашната лигавица и могат да причинят язви в стомаха или дванадесетопръстника, който е първата част от тънките черва.

Симптомите, по които ще познаете хеликобактер пилори

Възможно е една част от хората носители на хеликобактер пилори да не изпитват симптоми. Когато инфекцията доведе до язва обаче, симптомите могат да включват коремна болка, особено когато стомахът е празен през нощта или няколко часа след хранене. Болката обикновено се описва като захапваща и може да се появява и изчезва.

Редица други симптоми могат да бъдат свързани с инфекция с хеликобактер пилори, включително: прекомерно оригване, усещане за подуване, гадене и киселини в стомаха, треска, липса на апетит или анорексия, необяснима загуба на тегло.

Диагностика и лечение на инфекции с хеликобактер пилори

Изборът на метод за диагностика е решаващ и той трябва да е изцяло в ръцете на специалист. Обикновено се провеждат физикален преглед, кръвен тест, фецес тестуване или дихателен тест. Не е изключено да се препоръча и ендоскопия по преценка на лекар.

Ако се установи, че имате инфекция с хеликобактер пилори, която не ви причинява никакви проблеми и не сте изложени на повишен риск от рак на стомаха, лечение едва ли ще е необходимо.

Ракът на стомаха, заедно с дуоденалните и стомашни язви, се свързва с инфекция с хеликобактер пилори. Ако имате близки роднини с рак на стомаха или проблем като стомашна или дуоденална язва, вашият лекар трябва да знае, защото това е рисков фактор и е определящ за предписване на лечение. То може да излекува една язва и така да се намали риска от развитие на рак на стомаха.

За медикаментите

Обикновено се приема комбинация от два различни антибиотика заедно с друго лекарство, което намалява стомашната киселина. Намаляването на стомашната киселина помага на антибиотиците да работят по-ефективно. Това лечение понякога се нарича тройна терапия.

Други лекарства, които може да се изпишат, са кларитромицин, инхибитори на протонната помпа, метронидазол и други.

За съжаление, при много голям процент от случаите на лечение на инфекция с хеликобактер пилори, пациентите докладват за временен и непостоянен ефект. Това ще рече, че антибиотиците не действат във всички случаи и не могат да се справят с бактерията.

Като ефективно решение се явява ПроХелико – продукт, предназначен конкретно за борба с хеликобактер пилори. В неговия състав влиза Руlораѕѕ™ – пaтeнтoвaн щaм нa Lасtоbасіlluѕ rеutеrі. Toзи щaм диpeĸтнo взaимoдeйcтвa c гpaм-нeгaтивнaтa бaĸтepия хeлиĸoбaĸтep пилopи и снижава нeйнитe нивa в cтoмaxa. Pylopass™ се закрепва за повърхноста на хеликобактерията и я извежда от организма.

Да, той е едно от малкото ефективни средства за отстраняване на бактерията, а може би и единственото работещо решение. ПроХелико е без глутен, с отлична поносимост и нерезистентност – на светлинни години от антибиотиците.