Как да оборудваме професионална кухня в ресторант?

Списък с най-важното оборудване за професионален ресторант

Оборудването за ресторант трябва да е модерно и качествено, за да не съжалявате за покупките си. Всяко заведение за обществено хранене в процес на подреждане е условно разделено на две зони: зала, където ще бъдат посетителите и кухня за готвене и миене на чинии. Основната част от оборудването трябва да се намира в „работната“ стая. В залата са поставени само мебели и допълнително оборудване за удобство на клиентите: телевизор, караоке и др.

По този начин ресторантското оборудване може да бъде разделено на три групи:

технологични;
търговия;
офис.
Какви устройства ще са необходими, как да ги изберем и върху каква инвестиция да се съсредоточим, ще ви разкажем по-подробно.

Кухненското пространство е много важно! Касае се за избора на кухненско оборудване спрямо размери, функционалност, възможност за удобство на готвачите, специфика.

Оборудване според ястията, които заведението предлага.

Много е важно да споменем, че ако сте управител на бирария, то тогава ще Ви трябват специфични скари за приготвяне на барбекю. В този случай оборудването, от което да започнете е: скара, барбекю, тестомесачка, уред за мелене на месо, професионални фритюрници и други сходни.

Кафе машината е също много важна, без значение какво е заведението. Помислете за професионална машина, която да може да поема голямо натоварване, но и да приготвя ароматно, вкусно, уникално кафе.

Кухненска производителност – балансът е много важен. Трябва да приготвяте ястията бързо, но и продуктите да са вкусни, изглеждащи прекрасно.

Професионално кухненско оборудване трябва да отговаря на следните изисквания:

 • Гаранция и дълъг експлоатационен живот на оборудването и посудата;
 • Висококачествени материали за неговото производство;
 • Реномиран производител – известна марка;
 • Спазени санитарни стандарти;
 • Наличие на гаранция, а в някои случаи и осигурен следгаранционен сервиз.

Как да оборудваме професионален ресторант?

Оборудването за ресторанти можем да разделим на няколко категории:

 • Оборудване за охлаждане;
 • За термичена обработка;
 • За изготвянето на хлебни и сладкарски изделия;
 • Оборудване за почистване – съдомиялни;
 • Електромеханични системи;
 • Оборудване за бар;
 • Спомагателно оборудване.

Всеки един раздел е много важен! Помислете и обсъдете с мениджърите всяка точка, направете план, след което помислете за бюджет. Ако разполагате с голям бюджет, то помислете за капацитета на ресторанта и набавете оборудване, подходящо за точно този капацитет… Нещо важно… Винаги, при плануването, подсигурете поне едни 20 % отгоре, в случай, че заведението се развие изключително бързо и с бързи темпове, да можете да отговорите подобаващо на този ръст.

Например, ако имате конвектомат, който е среден клас, и не смогва на обработката на кулинарите в кухнята, то тогава ще е добре още в етап “Планиране” да помислите, дали ще се справи с натоварване в пикови часове.

За да отворите ресторантьорски бизнес, ще трябва да инвестирате много пари. За да не бъде този принос “безсмислен”, е необходимо да се подхожда с голяма отговорност към избора на кухненско оборудване.

За да развиете успешен бизнес, инвестицията в оборудване и персонал е изключително важна! Бъдете креативни, отговорни и добре планирайте, преди да “стреляте”. Направете разчет и не икономисвайте от КАПАЦИТЕТ, т.е. от КАДРИ, както и не икономисвайте от кухненско оборудване.

Правете всичко с лека ръка и с позитивно мислене, нещата ще се получат! Влагайте емоция и любов! Безразличието не е добро решение, поне в този сектор.

Сходни публикации: