Мандарините подобряват сърдечната дейност

нобилетинКанадски учени доказаха, че мандарините предпазват от сърдечно-съдови забовявания, както и от диабет и затлъстяване.

Прилагаме и подробно описание от направеното проучване на учените:

Разделени били две групи от опитни мишки и им били предложени храни, богати на мазнини и на обикновени захари.

Първата група гризачи увеличила теглото си доста бързо, нивото на холестерол също се повишил драстично, имали и висока концентрация на кръвна захар, както и черния дроб се е уголемил.

Според учени точно това са и симптомите и фактори, които причиняват сърдечно-съдовите заболявания и диабет.

mandarini_vechno

При втората група опитни гризачи се установило, че те не увеличили теглото си много, нямали повишени нива на инсулин и глюкоза, както и на холестерол.

При тази група обаче била предложена диета, чрез подсилен пигмент от мандарини – с наименованието “нобилетин”.

Има и проучвания, според които нобилетинът в мандарините, предпазва и от атеросклероза, която може да доведе до мозъчен или сърдечен удар.

Предишни изследвания на същите учени привлякоха международно внимание с откриването на флаваноид в грейпфрута, наречен нарингенин.
Грейпфурт също е много полезен, може да се комбинира с мандарини. Диетолози и специалисти препоръчват сутрешен фреш от цитрусови плодове за по-добър тонус.

Латинското наименование на мандарината е Citrus reticulata. Представлява вечнозелено субтропично плодово дърво с тъмнозелени блестящи листа от семейство Седефчеви.