Паник атаки – симптоми

Симптомите на паник атаките имат много неприятни последици – усещане за безпомощност, затруднено дишане, сърцебиене, треперене, слабост, замаяност. Всичко това създава неудобство, особено ако няма конкретна причина за тяхното предизвикване.

Какво е важно да знаете? Продължителността на атаката е 10-30 минути.

Атаките могат да  се проявят както при мъже, така и при жени на всяка възраст. Но жените по време на менопаузата имат висока емоционалност, което често води до паник атаки без очевидни причини. По време на паника човек престава да оценява адекватно ситуацията, трудно му е да събере мислите си.

Необходимо е да се признае фактът на паниката и да се предприемат мерки.
Какво да направите в случай на паник атака? Опитайте да се отпуснете. Трябва да изпитате паника с релаксиращи упражнения. Например медитация. Трябва да си представите себе си на лодка, която спокойно плава с потока.
На следващо място, опитайте се да останете в такова спокойно състояние до края на атаката. За да работите с режима на деня,  сутрин включете задължително контрастния душ. Това тонизира цялото тяло, включително нервната система. След като преминете теста за тревожност на Тейлър, можете да разберете нивото на вашата тревожност.

Какво да направите, за да се отървете от паник атака?
Как да се справите с паник атака? Възможно е да откажете да посетите онези места, където се появяват паник атаки, но ако това е невъзможно, например в самолет, трябва да се съсредоточите върху дишането си.  Съществуват много различни техники за дишане, които подобряват състоянието.

За да избегнете подобни състояния в бъдеще, трябва да анализирате причините за паниката. Всичко, което предизвиква ускорен пулс, тревожност, може да послужи като основа за атака. Също така, никотинът, алкохолът, кофеинът, някои лекарства провокират възбуда на нервната система.

Не злоупотребявайте с филми, особено филми на ужасите. Те са много стресиращи.

Трябва да опитате редовно да тренирате, защото физически здравите хора са по-малко податливи на  всякакви атаки, отколкото хората със слабо тяло.

Необходимо е да се разработят антистресови мерки, които ще помогнат да сте в отпуснато състояние. Може би йога, разходки на открито, успокояващи хобита, като плетене, посещение на планина и други.

Повече за паник атаката, както и методи за справянето с нея можете да научите от тук: nutrivision.bg.