Един по-различен поглед към зеления чай

Green TEA
Повече от десетилетие учените проучват какви са ползите за здравето от пиенето на зелен чай. Областите в които са фокусирани усилията им са потенциалните му ползи при рак и заболявания на сърцето, както и ролята му в понижаването на холестерола, изгарянето на мазнините, предотвратяване на диабет, удар и старческа деменция. Трябва да се има предвид, че все още обаче повечето открития са направени в лабораторни условия и не са тествани на практика върху достатъчно голяма група хора за продължителен период от време. Също така е важен и фактът, че когато проучванията се правят в азиатски страни, където начинът на живот и хранене (по-голяма консумация на риба и соеви протеини) са различни е възможно и постигнатите резултати да не се припокриват на 100% при европейците или американците. Има обаче един факт, с който всички са съгласни зеленият чай съдържа антиоксиданти и други вещества, които спомагат за запазване здравето на организма. Затова ви предлагаме една по-различна гледна точка към този толкова известен продукт и ползите от него.

Антиоксиданти в зеления чай

Съдържащите се в зеления чай катехиди имат антиоксидантно действие и спомагат за неутрализирането на действието на свободните радикали. Тъй като зеленият чай е подложен на минимален брой манипулации преди да бъде годен за консумация (листата му са изсушават и подлагат на обработка с водна пара, а не претърпяват процес на ферментация като черния чай и оолонг чая ) съдържанието на уникалния за него антиоксидант EGCG е много по-концентрирано.

Полезен ли е зеленият чай за сърцето

Като цяло резултатите от направените проучвания показват, че има благоприятно въздействие върху работата на сърцето. Има разлика в резултатите получени при тествания в азиатски и европейски страни, но това може да се очаква, когато разглеждаме заболявания основно свързани с храненето и начина на живот. Антиоксидантите в зеления чай са биоактивни вещества, които подобряват еластичността на кръвоносните съдове, като така ги предпазват от запушване. Тези вещества се съдържат и в горските плодове и нара, а редовните упражнения също спомагат за по-добрата работа на сърцето.

Влияе ли зеления чай на теглото

Има проучвания според които зеленият чай и екстрактът от него спомагат за намаляване на теглото и лошия холестерол в кръвта. Все пак най-добрият начин да се възползвате от предимствата на зеления чай е да го приемате под формата на напитка, а не на хранителни добавки. Като цяло приемът на няколко чаши на ден ще се отрази ползотворно на общото ви здравословно състояние и ще допринесе за обогатяването на хранителния ви режим.
Изводите, които можем да направим е, че все още няма достатъчно категорични доказателства за ползата от пиенето на зелен чай, но като цяло употребата му под формата на напитка спомага за по-добрата работа на организма. Не забравяйте да се храните разнообразно с плодове, зеленчуци, семена и ядки и не очаквайте, че само един продукт ще има магическо въздействие.