Изящното шалте е последният штрих в дизайна на спалнята

Когато се обзавежда спалня, самите мебели не са чак толкова важни, колкото текстилните вещи, които ще се ползват. Първото и най-важно нещо е определяне на общата цветова тоналност на помещението. Това определя какъв цвят спално бельо и шалтета ще се купуват. В много случаи хората избират неутрални цветове за стените, за да могат да си позволят различни спални комплекти.

При избор на спално бельо  може да се подберат различни по цвят чаршафи и шалтета, като по този начин спалнята ще изглежда по друг начин, когато се смени комплекта. При едноцветни стени и завеси няма проблем да се ползват шарени спални комплекти. Ако обаче стените са в  ярък цвят, то тогава трябва цветовете на всички текстилни вещи да се съобразяват с него.

Ако стените са боядисани в лилаво, завесите са шарени, килимът също, то тогава няма да е добра идея да се купят многоцветни шалтета. Подборът на цветове, шарки и дизайн на спалните комплекти може да се реши с помощта на каталози, в които има готови решения. Така още преди да се започне с обзавеждането, хората ще знаят какво точно търсят и къде да го намерят.

Когато се стигне до избор на шалтета, хората гледат предимно шарката и модела, като не винаги се замислят за материала. Шалтето е предвидено за покривало, под което да се скрива напълно цялото спално бельо. Реално обаче, повечето хора използват шалтета и за завивки, тъй като им е по-удобно да се пъхнат в леглото веднага. При избор на шалте трябва да се прецени добре материята. Тя трябва да издържа на пране, да не се свива и деформира при сушенето. Затова е оправдано купуването на скъпи шалтета, които са изработени от много качествени материи.

Един много добър вариант е купуване на шалтета с две лица. Така домакинята може да променя визията на спалнята си с лекота, без допълнително влагане на средства. В много случаи хората получават вещи за спалнята като подарък, като често цветовете не пасват изобщо на интериора. Ситуацията е сложна, тъй като обикновено това са скъпи спални комплекти, които си заслужава да се ползват. В тази ситуация може да помогне промяна на някои от акцентите в интериора така, че новите вещи да се впишат в него.