Внезапно развитие на спящ зъбен гранулом – какво го провокира

Внезапно развитие на спящ зъбен гранулом - какво го провокира

Сигурно сте чували за това, че много често хората страдат от зъбен гранулом дълго време, но той не се развива. Спотаява се в малки размери, на практика не причинява вреда на организма, а човек дори не подозира за неговото съществуване.

Причините за появата на зъбния гранулом могат да бъдат стотици, но това, което озадачава много хора е защо този проблем внезапно “изригва”, след като с месеци не е създавал никакви грижи.

Има няколко фактора, които могат да доведат до внезапно “избухване” на спящ до момента зъбен гранулом. Ако имате съмнения за подобен проблем или искате да получите качествен стоматологичен преглед, разгледайте предложенията за лечение на гранулом от Churlinov.bg.

Имайте предвид, че зъболекарите могат да установят подобен проблем още в най-ранна фаза, след което да го излекуват, без особени усилия. Това е за предпочитане пред дългите и тежки поцедури, които могат да наложат дори 3 или 4 посещения на зъболекарския кабинет.

Защо зъбният гранулом прогресира внезапно

Всъщност, в повечето пъти това, което хората описват като “внезапно” си има своята предистория. Най-често до поява на гранулом се стига когато е имало някакво нараняване (например, счупване на зъб докато сте хапвали череши или орехи).

Също толкова силен фактор е наличието на кариес. Възпалението може да проникне до корена и да доведе до развитие на инфекция, която от своя страна може да причини пулпит, т.е. възпаление на зъбната пулпа. Без проява на външни белези, това възпаление може да се е разпространило в тъканите и костите около зъба.

В редки случаи, грануломът може дори да стане проблематичен след екстракция на заразения зъб, тъй като може да е останала някаква следа от инфекция, въпреки правилното почистване.

Други провокиращи фактори

Много често провокиращи фактори за обострянето на спяща зъбна гранулома могат да бъдат фактори, които по някаква причина са допринесли за намаляване на нашия имунитет.

В една такава ситуация, организмът вече не може да се бори с постоянно напиращото възпаление и не успява да го “потушава” в зародиш, при което проблемът силно се обостря в рамките на няколко дни.

Сред най-честите фактори в тази категория са стрес (може да бъде провокиран при всякакви обстоятелства), атмосферно налягане, настинки (понижават защитните сили) и така нататък.