История на трюфелите

История на трюфелите

 

Шоколадови трюфели днес са върха на всички шоколадови деликатеси и повече от век са най-добрите шоколадови бонбони във Франция, Италия, Швейцария, Северна Америка и останалата част от Западна Европа. Благодарение на изобретяването на какаовата преса и идеите на няколко престижни шоколатиери, историята на трюфели станала много богата. По дефиниция трюфелът не е трюфел освен, ако не съдържа в себе си Ganache, което представлява паста от тъмен шоколад и сметана.

 

Шоколада започва историята си като напитка по време на цивилизацията на Маите и първата му поява датира 400 г преди Христа. Бил е представен и разпространен по всички краища на Европа след като няколко централно-американски благородници придружавани от ордена на Фриарите посетили принц Филип Испански през 1544. Благородниците отрупали принца с много подаръци, включително и шоколадовата им напитка, която наричали „Chocolatl“. Оттогава големи пратки на какаови зърна в Европа  позволили на благородниците да се наслаждават на Chocolatl и на други подобни напитки  като елитни напитки.

 

Похапваннето на шоколад самотоятелно, обаче било невъзможно поради много горчивият му вкус. Когато какаовата преса била изобретена през 1828 г. процесът на отделяне на какаовото вещество от какаовото масло дава на шоколатиери възможност за добавяне на подсладители и други съставки и да ги оформят в бонбони. Първият годен за консумация шоколад е произведен през 1847 г. от шоколадовата фабрика Фрай в Бристол, Англия. През 1879 г. швейцарски шоколатиери Анри Нестле и Даниел Петер добавя две съставки в шоколада – мляко на прах и захар, което създава сега известния млечен шоколад. Последвалото експериментиране в добавянето на други съставки във Франция и Швейцария довело до смес от сметана и какао на прах, която била наречена Ganache.

 

Една Коледа през 1895 г., френският шеф сладкар Луи Дюфор работещ в Шамбери, Франция останал без идеи какви да са коледните му сладки изненади. Вместо да отиде при доставчиците за готови сладкиши той забъркал малко смес Ganache, направил я на топка,  натопил я в разтопен шоколад и след това в какао на прах. Получените изделия изглеждали точно като груби кръгли черни гъби „трюфели“ отглеждани в гъстите гори на Франция, така че тези топки шоколад били наречени на гъбите – трюфели.

 

Рецептата била пренесена в Лондон от Антоан Дюфор и представена в новия му магазин за шоколадови изделия през 1902 г. Той нарекъл какаовия трюфел „Наполеон III“ по името на императора от 19-ти век, който заедно със своя готвач прекарал много години в изгнание, но никога не го изоставил. Магазинът произвеждал шоколадови изделия за кралица Елизабет II и много други бъдещи кралски особи, включително принцеса Даяна.

 

Шоколадови трюфели се считали за изящно ястие предназначено само за кралски особи поради високите разходи за внос на какаовите зърна. Днес те все още се смятат за лукс , но са разпространени по целия свят и в различни видове. Декорирани с пудра захар, счукани орехи или настърган кокосов орех – това са само някои от многото покрития за трюфели. Днес всеки може да си приготви домашни трюфели стига да намери подходящите рецепти.

Източник: www.hote.li