Какво трябва да знаем за кухненските мебели?

Дизайнът на кухненските мебели трябва да бъде устойчив, т.е. при проектирането и изготвянето на кухни, да се вземат предвид екстремните натоварвания, които са възможни при използването на този тип мебели. Замърсяване с всички видове хранителни продукти, промени в температурата и влажността – не всеки материал може да издържи на това. Кои от използваните материали при производството на кухнята са издръжливи, практични и лесни за почистване?

Основните материали (с цел повишаване на цените) са ДСП, МДФ, мултиплекс и естествено дърво.

MDF панелите са оптимални за кухненски мебели. Те могат да бъдат покрити с PVC филм или боядисани. MDF се получава чрез пресоване на най-финия прах от дърво. Материалът има равномерна структура и висока плътност. Това прави MDF панелите устойчиви на деформация и следователно практични.

Ако сте ограничени в средствата и изберете ПДЧ като материал, не забравяйте да попитате продавача за сертификат за хигиена. Обърнете особено внимание на нивата на формалдехид. (Нормата за емисионния клас Е1 в Русия е 10 mg / 100 g, в Европа – 8,5 mg / 100 g).

За производството на кухни могат да се използват плоскости от ПДЧ в комбинация с меламинова или ламинатна облицовка, характеризираща се с висока износоустойчивост. Ламинатът е по-дебел, здрав и, следователно, по-траен.

При залепване на тънки слоеве дървесина от различни видове в различни посоки се образува мултиплекс. Този естествен материал е устойчив на влага и не се деформира.

Над 30 вида дървесина се използват при производството на мебели. Дървото се подлага на специална обработка (сушене и прилагане на специални състави за защита от влиянието на околната среда).

Фасадите или фронтовете определят външния вид и дълготрайността на мебелите. Ето защо на тях трябва да се обърне специално внимание. Масивите от дърво, MDF, дървесни частици, стъкло, метални врати могат да бъдат направени от тези материали. Дървените фасади са патинирани за здравина или специално импрегнирани върху тях. Металните фасади от стомана и алуминий са почти вечни. Вярно е, че са доста скъпи и с тях трябва да се работи внимателно: капки и пръски се забелязват много по лъскавата повърхност. Комбинираните фасади са популярни: рамката например е направена от масивно дърво, а вътрешната страна е от ПДЧ или прозрачна пластмаса. Вратите на шкафа също са изработени от стъкло с висока якост.

 

Кухненските плотове също са от изключително голямо значение. Материалите за плотовете са: алуминий, неръждаема стомана, естествен и изкуствен камък или традиционна плочка.

 

При производството на плотове се използват масив от дърво, ламинирана плоча и различни видове камъни: естествени, изкуствени, синтетични. Каменните плотове са най-уместни. Травертинът и мраморът са устойчиви на топлина, но поради порьозността си попиват петна от мазнини, вино и други оцветители. Мраморни плотове могат да бъдат с различни цветове. Сред синтетичните камъни, използвани при производството на плотове, може да се разграничат аксилан, варикор, кристалит и кориан. Те са по-практични от естествените аналози. Основата за изкуствените камъни са кварцови, пясъчни, акрилни и стъклени влакна. Всичко това се държи заедно със свързващи вещества, подобни на лепило. Такъв камък е по-лек от естествения, лесен за обработка, издръжлив и топлоустойчив (издържа нагряване до 230-250 градуса).

 

Има и метални работни плотове, но те не се различават по удобство. Но изкуственият камък, имитиращ метал, получи универсално признание и можете да се спрете на него.