Витамин А – обща информация

Vitamin A

Витамин А е общото име на група ретиноиди, като от човешкия организъм се усвояват две форми ретинол и и провитамин А или бета каротин. Той е мастно разтворим витамин и присъства в множество храни. Важен е за зрението, имунната система и оплодителните способности. Също така спомага за правилното функциониране на сърцето, белите дробове, бъбреците и други органи. Под формата на ретинол присъства се съдържа в месото, дивеча, рибата и млечните продукти, а на провитамин А са богати зеленчуците и плодовете, особено тези с оранжево-червен, жълт и зелен цвят.

Препоръчителна дневна доза

Необходимото за даден организъм количество витамин  А зависи от възрастта и състоянието на репродуктивната система.

Възраст               Мъже                   Жени            Бременни                Кърмачки

0–6месеца         400 mcg               400 mcg

7–12 месеца     500 mcg               500 mcg

1–3 години        300 mcg               300 mcg

4–8 години        400 mcg               400 mcg

9–13 години      600 mcg               600 mcg

14–18 години    900 mcg               700 mcg               750 mcg               1,200 mcg

19–50 години    900 mcg               700 mcg               770 mcg               1,300 mcg

51+ години        900 mcg               700 mcg

Необходимото за даден организъм количество витамин А зависи от възрастта и състоянието на репродуктивната система.

Недостигът на витамин А е рядко срещано явление, но има определени групи, които са застрашени от него като например преждевременно родените бебета и страдащите от кистична фиброза. Чест проблем свързан с това състояние се наблюдава в развиващите се страни, където бебета и бременни може да страдат от ксерофталмия, специфично заболяване на роговицата на окото.
Прекалено голямото количество витамин А в организма може да има силно изразени странични ефекти и е опасно. Приема на прекалено голямо количество ретинол (обикновено под формата на добавки или лекарства) може да предизвика световъртеж, гадене, главоболие, кома и дори смърт. Също така, ако това се случи по време на бременността е възможно бебето да се роди с вродени дефекти, затова бременните не трябва да приемат високодозирани витаминни добавки с витамин А.
Консумацията на прекалено големи количества бета каротен или друга форма на провитамин А може да доведе от оцветяване на кожата в жълто-оранжево, но това състояние е безопасно за организма и отминава след няколко дни. Приема на голямо количество от този вид витамин А няма негативните ефекти на ретинола върху организма.

Храни богати на витамин А

Този витамин се съдържа в множество храни, като например
Телешки черен дроб и други видове карантия (внимавайте с приеманите количества тъй като тези храни са с високо съдържание на холестерол).
Някои видове риба каквато е например сьомгата.
Зелените листни зеленчуци и останалите зелени, оранжеви и жълти зеленчуци като броколи, моркови и тиквички.
Плодовете, включително пъпеш, кайсии и манго