Ирисова диагностика – когато очите са прозорец към здравето

Иридология, както още се нарича ирисовата диагностика, е интересен и все още не много популярен диагностичен метод у нас. Той е част от алтернативните методи за диагностика като биорезонанс, които търсят причините за определени симптоми или здравословни проблеми чрез иновативен подход. Разглеждат се всички органи и системи на тялото, за да се определи какво е здравословното състояние и на какво се дължат промените в него.

Точно по същата методика работи и ирисовата диагностика – наука за изучаване на ириса и промените в него, свидетелстващи за здравословни проблеми.

Какви са предимствата и недостатъците на ирисовата диагностика и какво място има в медицинската практика ще разберете от настоящия материал.

Малко предистория

Иридодиагностиката е техника за оценка на здравето, включваща изследване на ирисите, за да се определи информация за системното здраве на пациента. Методът за тестване се оказа валиден и в същото време неинвазивен, което отличава това изпитване от много други методи за диагностика. Той е абсолютно безболезнен и се изпълнява в удобни условия, няма противопоказания или не изисква предварителни процедури.

С помощта на това тестване е възможно да се диагностицират дори онези нарушения, характерни за съществуващи заболявания. В резултат на това тестването дава възможност за предприемане на ефективна профилактика срещу възможни поражения върху здравето и промяна на навиците.

Първото изрично описание на иридологията се отнася до древността: записи на папирус, намерени при разкопки в гробницата на Тутанкамон в Гиза. По-късно този метод е използван от лечители на древна Индия и Китай.

Съвременното възраждане на иридологията се свързва с името на лекар Игнац фон Пекчели (1826-1907). Той е първият, който систематизира тестовете за иридология и предоставя научни доказателства за иридологията.

При един случаен сблъсък с бухал в двора на къщата на баба му през далечната 1837-ма година, Игнац фон Пекчели забелязва изникнала черна ивица в окото на птицата веднага след счупеният ѝ крак. Години  по-късно и след доста продължително наблюдение, Пекчели си спомнял за тази на пръв поглед злощастна, но ключова за живота му среща и продължил да изследва, проверява и изучава ирисовите знаци на хората в своята практика.

Иридодиагностика – как и защо

Чрез иридологията се изучават индивидуално и групово белези, които са отличителни за ириса на окото. Изследват се цветове, форми, местоположение на белезите, които отговарят за различни органи в тялото.

Методът е за предпочитане поради няколко сериозни предимства в сравнение с други традиционни диагностични методи:

  • Неинвазивен;
  • Безопасен;
  • Лесен за провеждане;
  • Без странични ефекти;
  • Без употреба на контрастни вещества, рентгеново или друго лъчение;
  • Не се изисква предварителна подготовка.

По време на ирисова диагностика, която се провежда от опитен диагностик, познаващ структурата на ириса, се изследват структурата, цветът, плътността на ириса. Ирисова диагностика може да се провежда на пациенти независимо от възрастта им стига да надвишава 2 години.

Самото изследване се провежда, като ирисите се заснемат и изучават чрез биомикроскоп, а на следващо място се разглеждат самостоятелно отделните участъци на ирисите.

По този начин могат да се установят дефицити на витамини и минерали, токсични натрупвания, негативни клетъчни промени, свръхактивност или липса на такава в определен орган, нарушен имунитет и много други.

Освен откриване на вече случили се здравословни отклонения и проблеми, ирисовата диагностика има още няколко значителни предимства, а именно:

РАННА ПРЕВЕНЦИЯ

Ирисът може да разкрие на диагностика (и пациента, разбира се), отклонения или заболявания в начален стадий, което прави иридологията незаменим метод за превенция на болести.

От изключително значение във всеки един случай е диагностикът, разчитащ резултатите, да има достатъчно опит. Всъщност това правило важи и за традиционната медицина, тъй като при липса на медицински знания и опит не може да се обхванат всички аспекти на диагностичния процес.

Чрез ириса може да се извлече информация и за

МИНАЛИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Възможно е да сте прекарали инфекция или да сте били нападнати от вирус, който продължава да живее във вас, но да не сте обърнали внимание. Е, ирисовата диагностика няма да подмине всичко това. Оценката на минали заболявания, протекли преди момента на диагностика, е изключителен плюс в арсенала на иридологията.

Ирисовата диагностика е полезен и ефективен метод, защото дава

МНОГОСТРАННА И КОМПЛЕКСНА ИНФОРМАЦИЯ

Чрез ирисова диагностика се вижда информация за цялостното здравословно състояние, включително и по отделни органи. Това означава, че само с едно изследване, макар и алтернативно, може да се определи състоянието им. Само помислете колко изследвания се правят при стомашно-чревни или хормонални проблеми…

И не на последно място, ирисовата диагностика е

БЕЗОПАСЕН, ЛЕСЕН И БЕЗВРЕДЕН МЕТОД

Отразявайки като огледало вашето здраве, ирисът може да издаде проблеми с храносмилателната, опорно-двигателната, ендокринната нервната, кръвоносната и пикочо-половата система. И всичко това неинвазивно, без странични ефекти.

Любопитен факт:

Знаете ли, че България има свой основоположник на ирисовата диагностика? Той се казва Петър Димков и е народен лечител, който създава карта с разположението на органите върху ириса, която е призната по света и у нас.